Det du ikke vidste om kaffebønner

Helse og sundhed

Det du ikke vidste om kaffebønner

Har du overvejet hvad kaffebønner egentlig indeholder? 

Måske ikke, men  her får du en masse viden om kaffebønner. Vi er mange der holder af at stå op om morgen, og som det første bare lave vores kaffe, dufte til den og nyde den. Vi vågner op og er klar til en lang arbejdsdag. 

En kop bliver til to, nogle gange kan det være svært at begrænse indtaget hvis man elsker smagen og samtidig søger at få et koffein kick. Men begræns indtaget, hold dig til de 300 mg. koffein dagligt, det er ihvertfald det sundhedsstyrelsen anbefaler. 

Kaffens forskellige smage

Når vi drikker kaffen, er der forskel på hvordan vi smager den. Der er fem grundsmage når vi smager på noget – salt, sur, sød, bitter og umami.

Forrest på tungen sidder de smagsløg, der opfanger sødt og salt. Bagerst på tungen smager vi det sure og bitre. Lugtesansen er knyttet til smagssansen. Hvorfor vi måske kan få lyst til en kop kaffe, bare når vi dufter til ristede kaffebønner. Smagsoplevelsen er altafgørende, og derfor er det en god idé at slubre af kaffen, for at få den bedst mulige smagsoplevelse. 

Der findes flere forskellige kaffebønner. Arabica og Rubusta er nogle af de mest populære. Arabica kaffebønner er sød og en snert duft af sukker og frugt. Hvor Robusta kaffebønner er runde i smagen og en del mere bitter. Dog er karakteren af smagen varierende, alt efter hvilket land kaffebønnerne kommer fra. 

Kaffebønner vokser især i højere regioner ved ækvator. Sydamerika er særligt kendt for at have Arabica kaffeplanter, mens at Robusta kaffeplanten vokser i lavere områder ved ækvator som sydøstasien. 

Den mest populære kaffebønne, er Arabica og den er også den mest anvendte i hele verden. 

Er kaffe sundt?

Der er blevet lavet flere studier omkring kaffes effekter og indvirkninger på sygdomme, og det har vist sig at beskytte mod udviklingen af kroniske sygdomme. Derudover kan en moderat mængde kaffe mindske risikoen, for at få kraft i bl.a. leveren og livmoderen. Derudover kan koffein mindske risikoen for Alzheimers, og nedsætte risikoen for diabetes. 

Hvor længe holder min kaffe? 

Kaffe kan godt blive for gammelt, ligesom alt andet. Men kaffe mugner ikke som almindelige fødevarer. Men duft til den og smag på den. Aromaen og kvaliteten mister smag, så man kan måske fornemme det selv, hvis man ved hvordan morgenkaffen absolut skal smage!

Du kan dog forbedre holdbarheden, hvis du opbevarer kaffen i en lufttætbeholder, i et mørkt og tørt skab.

Hvis du kunne tænke dig at vide mere om, så se mere her Købe hele kaffebønner
 
 

Tags: , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *